vrijdag 21 december 2012

De lachende leugen en het schone geweten


Vond dit stuk op een Facebook pagina. De schrijver wilt graag anoniem blijven. "SSSTTT. Als je heel stil bent hoor je de politici in Den Haag hard lachen. Waarom??? Omdat er weer zoveel miljoenen gestort worden voor Serious Request. Terwijl mensen hier in Nederland hun banen en huizen verliezen. Omdat ze het niet meer op kunnen brengen. Gaat Nederland weer het buitenland steunen om baby sterfte tegen te gaan. Terwijl de baby sterft hier in Nederland zelf nog veel te hoog is. Het klinkt misschien heel hard maar in dat soort landen ruimt de natuur zich zelf op. Je lost 1 probleem op maar er komen er weer meer bij. Hoe willen ze die baby mondjes gaan voeden? Of is dat meteen het goede doel voor volgend jaar? Voor € 15.00 kun je een heel mooi kerstpakketje met levensmiddelen voor een goede vriend of goede buur maken. Die daar heel blij mee zal zijn. Mensen kijk toch eerst eens naar de mensen die dicht bij je staan. Het gaat slechter in Nederland dan de meeste mensen in willen zien. Laat de politici aub niet te hart lachen. Dat gaat pijn doen in je eigen portomonee. STEUN DE MENSEN OM JE HEEN EN ZORG ER VOOR DAT HUN EEN FIJNE KERST HEBBEN. "
Deze persoon heeft meer dan gelijk. Ieder jaar geven we tonnen uit aan het goede doel. We stellen er geen vragen bij, controleren zelden maar of het geld wel daar terecht komt waar het hoort en of het wel goed gebruikt wordt. Weet je wat dit in mijn ogen is? Een schoon geweten kopen.

Mensen zijn non-stop met zichzelf bezig, en om toch nog een beetje voor zichzelf het gevoel te hebben dat ze iets "voor de wereld doen", geven ze maar even wat geld aan het goede doel. Natuurlijk ook niet alleen voor zichzelf, maar ook zodat ze kunnen opscheppen tegenover anderen: "ik doe ten minste iets, wat doe jij?". Zo werkt dat simpelweg niet, je kunt je problemen niet wegkopen. Op deze manier verandert er niets.

Men dient klein te beginnen. Er is genoeg ellende in je eigen stad of dorp. Wat dacht je bijvoorbeeld van ouderen die nooit buiten komen, omdat de verzorgingshuizen te weinig personeel en geld hebben? Er is genoeg wat je kunt doen, mensen zijn je er heel dankbaar voor, en je leert er veel van. Wat houd je nog tegen? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten